24/7 bereikbaar op 085 - 050 80 82

borstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor jou en je baby. LAVIDA Kraamzorg vindt het belangrijk dat (aanstaande) ouders op een professionele wijze informatie krijgen zodat je een bewuste keuze kunt maken of je borst- of flesvoeding aan je baby gaat geven. Een goede begeleiding bij borstvoeding is belangrijk voor het welslagen ervan. Om deze begeleiding te waarborgen heeft LAVIDA Kraamzorg goed opgeleide kraamverzorgsters in dienst. De kraamverzorgsters worden jaarlijks bijgeschoold op het gebied van borstvoeding.

Wat kun je van onze zorg voor borstvoeding verwachten?

LAVIDA Kraamzorg erkent het belang en de gezondheidswinst van borstvoeding voor de baby en informeert en stimuleert de (aanstaande) moeder op allerlei wijze borstvoeding te geven. Het borstvoedingsbeleid van onze organisatie is volledig ingericht op de tien vuistregels zoals vastgesteld door WHO/ Unicef:

  • Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties.
  • Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar.
  • Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.
  • Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.
  • De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is haast nooit nodig.
  • We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven. Vraag dus om advies.
  • Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven van de borstvoeding.
  • Jonge baby's kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven. Door een fopspeen drinkt je baby ook minder vaak aan de borst.
  • Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij de lactatiekundige of het consultatiebureau. We geven je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden.
  • Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

inloggen/uitloggen